torek, 9. avgust 2016

Unikatni lonček s skrivnostno vsebino za vzgojiteljico


Ob koncu šolskega leta smo se v vrtcu starši dogovorili za darilo, ki smo ga želeli podariti vzgojiteljici in pomočnici vzgojiteljice v znak zahvale, ker skrbita za naše otroke, prenašata tudi kakšne njihove slabše trenutke, predvsem pa skušata z ljibeznijo napolniti čas, ki ga otroci preživijo stran od svojih najdražjih.

Del darila je predstavljal tudi glinen cvetlični lonček s skrivnostno vsebino. S starši smo se dogovorili, da v izdelavo darila vključim tudi Emo, njen prispevek pa bi simbolično predstavljal vse otroke iz skupine.
Tako sem Emo vključila v nakup lončka, poslikavo, sejanje in zalivanje.

slikanje na glinen lonček z akrilnimi barvami


Po nakupu sva se lotili poslikave lončka s skrivnostno vsebino. Izbrala sem akrilne barve, ki se dobro primejo na podlago, in sicer oranžno, rumeno in rdečo, ki predstavljajo veselje, radost, srečo, smeh, skratka tiste najbolj vesele trenutke z otroki. Ema zelo rada slika in zdaj že res dobro pozna protokol pri tovrstnem likovnem izražanju: priprava površine in pripomočkov, zaščita oblačil (oblečeva "umetniško haljico"), stiskanje barv na paleto, izbor čopiča, priprava brisačk in fotoaparata in ob pogovoru o temi (že prej sem ji razložila, kaj bova kupili in poslikali, komu bova to podarili itd.) končno začneva z ustvarjanjem.

Poslikali sva lonček in podstavek.

poslikava podstavka

Ko se je barva posušila, sem lončka napolnila z zemljo. Ema je nanjo vsula semena skrivnostne rastline, ki bo vzklila in zrasla iz njih.

sejanje semen skrivnostne rastline

Ob pogovoru o rasti rastlin sva ugotovili, da rastlina ne potrebuje le zemlje in sonca, ampak tudi vodo, zato sva pravkar posejana semena tudi zalili.

zalivanje semen skrivnostne rastline

Takole sva kasneje poslikali še nekaj lončkov za druga darila.

slikanje na še druge cvetlične lončke


Vsebino lončkov sva pridno zalivali.

zalivanje rastlinic

rastlina za rast potrebuje tudi vodo

Za vzgojiteljico in njeno pomočnico sta na koncu nastala taka lončka s skrivnostno rastlino. Na rob sem napisala verz, na spodnji del lončka pa imena otrok iz skupine. Semena so ob ljubeči skrbi v nekaj dneh začela kaliti in se razvijati v rastlino. Le katera rastlina je to? ;) Tako kot ob obdarovanju vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice ne bosta vedeli, katera rastlina je v lončku, prav tako ne vesta, kdo in kakšen je otrok, ko jima ga starši prvič pripeljejo v vrtec. Kljub temu ga sprejmeta v skupino in spremljata na njegovi poti, ko se razvija in odrašča. Prav tako kot skrivnostna rastlina v lončku.

darilo za vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice

Citata, ki sem ju izbrala za vzgojiteljico in njeno pomočnico:

Noben poljub, ki ga daš otroku, ni izgubljen, ne izraz veselja, ne dotik v pomiritev, nobena pesem, nobena zgodba o čudesih. Vse to se bo zlilo v tisto, kar bo postal. (Pam Brown)


Otroci hočejo objem, naročje, prijazno besedo, dotik, nekoga, da jim prebere pravljico, nekoga, da se z njim smeje in pogovarja. (John Thompson)


cvetlični lonček s citatom in imeni otrok ter skrivnostno vsebino

Kaj pa ste vi podarili vzgojiteljici in pomočnici?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)