nedelja, 19. julij 2015

10 predlogov za aktivnosti na morju z enoletnikom


Ema je bila drugič v življenju na morju - tudi tokrat smo bili teden dni v Umagu na Hrvaškem. Lani je bila stara nekaj mesecev, zato je večino časa spala, jedla, jokala in malo gledala naokrog. No, pa tudi namočila je nogice v morje, se gugala v posebni viseči mreži za dojenčke in uživala v pozornosti vseh prisotnih.
Letos je naša deklica stara že več kot leto dni, zato je bil naš dopust precej bolj pester in aktiven kot lanski. Najbolj smo bili vsi veseli, ker je šla tako rada v vodo in v skoraj pretoplem morju tudi neznansko uživala.
Zanimalo jo je vse in tudi vse je opazila: galebe na nebu, VSE pse, kužke in cucke v Umagu, letalo, jadrnice, rakce, otroke ... Nič ji ni ušlo! :)

Naši dnevi so si bili v osnovi podobni med seboj in tistim, ki jih preživljamo doma - vstajanje, zajtrk, aktivnost, malica, aktivnost, kosilo, dnevni počitek, malica, aktivnost, večerja, priprava na spanje, nočni počitek. Aktivnosti smo skušali izvesti tako, da bi bili zadovoljni vsi. Včasih je to pomenilo, da smo kaj počeli skupaj, drugič posamezno. Med vsemi rutinskimi opravili, kopanjem zaradi nevzdržne vročine in užitka nasploh, sprehodi v mesto in raziskovanjem okolice smo včasih komaj našli čas za kakšno načrtovano aktivnost, spet drugič pa bi se najraje samo vrgli na ležalnik in malo zadremali, a to ni bilo vedno mogoče.

Nekaj aktivnosti, ki jih bom predstavila, se je zgodilo spontano, ker je že okolje ponujalo toliko idej, materialov in tem za raziskovanje, za nekatere pa sem s seboj prinesla določene pripomočke.


OPAZOVANJE ŽIVALI V MORJU

Ta aktivnost se ponuja sama po sebi. Tudi če otrok noče v vodo, lahko s pomola ali obale opazuje živali. Ema je šla v vodo zelo rada, zato je kar na licu mesta lahko večkrat opazila jato ribic, ki so prišle čisto do plitvine.


Malo pred odhodom na morje sva opazovali prazne in polne polžje hišice, zdaj pa sva ugotovili, da živijo tudi v morju.



Šele ob pregledovanju fotografij sem opazila, kaj vse se skriva na tem posnetku. Katere živali najdeš? :)


Tudi na tejle sem drugega rakca opazila šele doma. Vsaj mislim, da sta samo dva. Jih je morda več? :)


Tile pogumni fantje, ki so stanovali v skalnatih brazdah pomola, se niso nič bali kopalcev in so rade volje pokazali, kako migajo z nogami in kleščami.



OPAZOVANJE ŽIVALI NA KOPNEM

Pod teraso je stanovala družina martinčkov. Njihovega najmlajšega člana mi ni uspelo fotografirati, sta se pa mati in oče rada nastavljala objektivu. Ema je z zanimanjem opazovala te male plazilce.




MORJE V BAZENČKU

Vsi razen Eme smo se tudi malo potapljali na dah oz. s potapljaško masko opazovali življenje pod gladino morja. Nekaj školjkic, rakovih klešč in okostij morskih ježkov smo prinesli na površje, da si jih je ogledala tudi Ema. Ata ji je vsak predmet posebej predstavil, Ema pa ga je prijela v roko, potipala, si ga ogledala, nekatere je celo povohala. Potem smo ji jih nasuli v bazenček.


 
Ena izmed školjk je bila še živa, v hišici je še stanoval rakec. Dali smo ju v kanglico z nekaj morske vode in ju potem kmalu izpustili v morje. 


OPAZOVANJE MORJA IN VALOV

Prav veliko valov sicer ni bilo, vseeno pa je morje proti večeru tako čarobno, ko postane platno za nebesne slikarije. Pa še tako prijetno je mirno posedeti na kakšni skali in opazovati premikajočo se maso morske vode, ki boža kamne. Mislim, da je prav, da se tudi otroku predstavi in se ga navadi na umirjene aktivnosti, ko ni treba početi nič posebnega pa hkrati počneš veliko.




METANJE KAMNOV V MORJE

Odkar smo vrgli prvi kamenček v morje, smo morali to početi kar naprej. Nekaj časa jih je hotela metati sama, potem nas je prijela za roko in pokazala, naj jih mečemo mi. Metati smo morali majhne, velike, posamezno in celo pest kamnov, školjkice, ki smo jih pobirali s tal, včasih pa bi vrgla tudi igračke. :)



POSLIKAVA MORSKIH KAMNOV

Na kamne sva slikali že doma. Tisti rečni kamni so bili zaobljeni, morski so bili robati. Ponudila sem ji voščenke, flomastre in vodenke. Pravzaprav se ni nič preveč obneslo. Še vedno so bolj mamljivi flomastri in njihovi pokrovčki, ji je bil pa zelo všeč kamen z muckom, ki sem ga narisala.




Potem se je igrala s školjko, ki jo je zapirala v škatlico od flomastrov.



Na koncu sem bila jaz bolj pobarvana kot katerikoli kamen. :)


IZDELAVA PAPIRNATIH LADJIC


Iz papirja smo izdelali za vsakega od nas eno ladjico. Emi risanje ni bilo preveč zanimivo, zato so se aktivnosti priključili drugi člani posadke in kmalu je bila vsaka ladjica čisto drugačna od ostalih.




SESTAVLJANJE AKVARIJA NA OKNU

S seboj sem prinesla nekaj moos gume, ki ima več super lastnosti: je lahka, enostavna za izrezovanje, poceni, plava na vodi pa še prilepi se na površino, ko je mokra.

Izrezala sem nekaj ribic, Ema pa je bila povsem zadovoljna tudi z odrezki. Iz vsega je na balkonskih vratih nastal akvarij.





OHLADITEV V MESTNI FONTANI

Med dopoldanskih sprehodom v mesto je bilo že pošteno vroče. Prevroče. Čeprav smo hodili po senci, uporabljali senčnik, kremo za sončenje, klobuček, pazili na hidracijo, nas je kar malo zaskrbelo, da ne bi Emi kljub vsem ukrepom bilo prevroče. Kot naročeno smo šli mimo mestne fontane, kjer je v senci posedalo več ljudi in se hladilo z vodo, ki je špricala v zrak. Ema se je osvežila in poigrala. Kar tresla se je od navdušenja nad curki! :)




IGRANJE Z MIVKO


Ker smo doma šele zdaj nasuli mivko v peskovnik, je na svoj račun prišla na plaži, ko je lahko prstke zakopala v drobcen pesek, brcala, ga zagrabila in spustila, presuvala in hitro dobila tudi družbo sovrstnikov, ki so že znali delati potičke, gradove in ceste.



PISANJE RAZGLEDNIC Z MORJA

Nazadnje je treba z morja poslati še razglednice, kajne? Ema me je opazovala med pisanjem naslova in hotela sodelovati. Dala sem ji razglednico in jo je napisala! :) Pa saj ne bi napisala kaj veliko več kot običajni lp z morja.




Mi pa vam pošiljamo našo e-razglednico. ;)


Smo kar zrasli od lani, ane? :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Ti je všeč moj blog ali imaš kakšen predlog? Prosim, piši mi ;)
Do you like my posts or you have a suggestion? Please, write to me ;)